@ Biografie

Levensverhaal op schrift

Ik schrijf uw levensverhaal of biografie door middel van interviews bij u thuis en u krijgt dit in de door u gewenste (boek)vorm.

Door het onbewuste bewust te maken ontstaat inzicht. Het schrijven van het eigen levensverhaal past daar prima bij. Aan de buitenkant zie je vaak niet wat er aan de binnenkant schuil gaat. Er zijn mensen die wel graag hun binnenkant willen laten zien maar vaak durven ze dat niet. Welke mensen schrijven een boek over zichzelf? Vaak wordt gedacht dat het om mensen met veel aanzien gaat of dat het er om gaat om er veel geld mee te verdienen. Dit is waar ik aandacht aan wil schenken. Elk mens is in principe gelijkwaardig. Ieder mens heeft een verhaal. Ik vind het persoonlijk vaak jammer dat levensverhalen niet worden verteld.
Ik beleef zelf veel plezier aan het opschrijven van de gesprekken en om dit samen met een ander te doen. Elk verhaal is zó uniek!
Ik zie het zelfbewustzijn van de ander daardoor toenemen. Dit gaat gepaard met een positieve ontwikkeling van het zelfbeeld en hier horen positieve gevoelens en emoties bij. Door zaken opnieuw te beleven, zie ik mensen in het hier en nu komen; ze ontwikkelen meer gevoel van eigenwaarde. Elk mens is even uniek. Elke werkelijke ontmoeting met een ander is een verhaal op zich. Elke keer weer laat ik mij verrassen door wat er schuil gaat achter ieder mens. Dit boeit mij.

Het levensverhaal op schrift en vertellen werkt helend. Het herinneren  zal je helpen om je terug te brengen in je essentie. Wie je in werkelijkheid bent, daar gaat het om.

Vaak zijn wij gehecht aan materiële zaken. Zoals je huis of soms je ouderlijk huis. Wat we minder makkelijk herkennen zijn de immateriële zaken waar we ook aan zijn gehecht. Vaak ben je vergeten hoe iets vroeger was maar denk je onbewust heel veel terug aan de tijd toen je nog klein was. Door er weer over te praten krijg je meestal beelden terug. Bij beelden horen ook kleuren en geuren. Je bent zelfs weer in staat om zintuiglijk waar te nemen. Je kunt bijvoorbeeld de jasmijn weer ruiken die vroeger bij je thuis kon bloeien. Of je ruikt de cake die vaak bij oma in de oven stond.
Je kunt zelfs voelen hoe je als kind was en hoe jij je als kind voelde.

Redenen om een levensverhaal op schrift op te laten maken (eventueel in boekvorm) kunnen zijn:

  • Gewoon omdat je dit leuk vindt.
  • Je voelt je uniek en je hebt een uniek verhaal.
  • Je hebt niet zo lang meer te leven en je kunt het nu nog doen.
  • De kinderen zijn nog te klein maar dan ligt het er al vast.
  • Om het oude los te laten.
  • Om je beter te voelen.
  • Je denkt dat het zal helpen meer te kunnen genieten en minder te treuren.
  • Je wilt iemand hier blij mee maken.
  • Je doet het voor een ander.
  • Je wilt het graag als cadeau geven aan je vader of moeder.
  • Of andersom aan je kinderen.
  • Om je levensverhaal door te geven.
 • Omdat je het verleden graag een keer verteld wilt hebben, daarna kan het in de kast. Of losgelaten worden.

Het vertellen van het levensverhaal heeft een positieve uitwerking :

Geestelijk onthechten en loslaten
Geestelijk krijg je meer ruimte in je hoofd. Eerst wordt het drukker als je er mee bezig bent en later neemt dit af. Het geeft opluchting en een gevoel van openheid.

Fysiek loslaten; waardoor jij je gezonder voelt
Minder last van schouder-/ nek-/ rug-/ hoofdpijn. Men kan er zelfs gewicht door verliezen. Het kan de bloeddruk verlagen.

Emoties loslaten
Door anders te herbeleven zijn mensen makkelijker in staat te vergeven. Men gaat zich loyaler, zachter, milder of liefdevoller voelen; vooral jegens zichzelf. Transformatie. Door het oude los te laten kan er ruimte en aandacht ontstaan voor  iets nieuws.

(Rouw-) verwerken
Mensen die van dichtbij iets ernstigs meegemaakt hebben, bijvoorbeeld oorlog; brand; ongeluk; ziekte; overlijdensgeval; trauma of een scheiding. Het krijgt opnieuw nu een kans om een plek te krijgen. (Heling vanuit pijn gaat het snelst).

Actie
Door bewustwording zoekt men graag naar van alles wat met het verleden te maken heeft. Brieven; foto’s; voorwerpen diploma’s of bewijzen van vroeger van de dokter of voedselbonnen uit de oorlog. Ook gaat men vaak hierover in gesprek met anderen. Men gaat praten; vertellen; delen en vragen.

Verbinding
Door te delen verbindt men zich met de ander. Men wordt ook opener. Misschien ga je een levensverhaal vertellen dat je nog nooit eerder hebt verteld.

Zelfbewustzijn
Je weet wie je bent. Je bent uniek. Je doet er toe. Het stimuleert het gevoel van “Ik ben alles”.

Doorgeven aan de volgende generatie
Het familieverhaal kan heel belangrijke informatie bevatten voor kinderen en kleinkinderen. In boekvorm kan het bewaard blijven tot de ander er echt aan toe is. Belangrijke informatie kan zijn: een familiegeheim; een andere vader of moeder dan aangenomen was; ziekten; het verzwijgen van kinderen die overleden zijn of afgebroken zwangerschappen. Emotionele (liefdes-)verstrikkingen kunnen zeer belangrijk zijn om ziekten en blokkades te helpen op te lossen.

Familiegeheimen die openbaar worden kunnen een ware opluchting geven voor familieleden 
Stress en (chronische) ziekte en pijn kan zelfs afnemen. Ontwikkeling en groei kan toenemen.

Werkwijze
Voor het schrijven kom ik graag bij u thuis. Van huis uit spreek ik Fries dus de gesprekken verlopen in het Fries of in het Nederlands. De leeftijd is onbelangrijk. Jongere mensen interview ik ook. Het kan ook over een deel van het leven gaan. Bijvoorbeeld alleen over de beleving van een chronische ziekte of over een burn-out. Een biografie over een periode van ziek zijn, kan ook dienen voor andere doeleinden, bijvoorbeeld ter voor ondersteuning van een eigen presentatie voor bepaalde doelgroepen. Ik schrijf op maat. Dat betekent dat het zo lang of zo kort mag als u dat zelf wilt. Ik geef feiten weer in chronologische volgorde. Het belangrijkste is echter de beleving gekoppeld aan gebeurtenissen. Verder bepaalt u zelf de indeling en de hoofdstukken en waar het begint en eindigt. Door vragen te stellen komen we er samen uit hoe we het levensverhaal opbouwen en vorm geven. Bij elk bezoek laat ik u de vorige teksten lezen. Om de prijs te bepalen maak ik graag een offerte tijdens een eerste kennismaking. Bel mij gerust of mail mij. Zie voor contactgegevens onder het kopje Contact.

Elk mens is uniek
Elk mens is gelijkwaardig
Elk mens heeft hetzelfde recht
Elk mens heeft een verhaal
Elk mens heeft recht op uiting geven aan
het eigen levensverhaal!