@ Burn-out

Burn-out

Hoeveel ballonnen houd ik in de lucht?

Ik kan dit niet meer. De motor start niet meer. Ik kan de “aan” knop niet meer vinden. Dit gevoel gaat soms gepaard met frustratie, woede, radeloosheid en vermoeidheid. Geen energie meer voelen. 

Voor wie en wat doe ik dit allemaal?

Help, waar en wie ben ik zelf?

Wat is Burn – out?

Mensen die een Burn-out hebben zijn emotioneel en lichamelijk uitgeput en hebben vaak een lage dunk van hun eigen competenties. Een ander belangrijk kenmerk is dat mensen die een Burn-out hebben zich zullen distantiĆ«ren van andere mensen. Als je een Burn-out hebt voel je je opgebrand. Een uitputtingsslag. Het is het gevoel van (bijna) willen opgeven. Je ziet “het” niet meer zitten, je bent moe, je gedachten gaan soms malen. Je dag- /slaapritme raakt verstoort. 

Overspannenheid of burn-out?

Is het wel Burn-out? Of is het overspannenheid?

Overspannenheid zit tussen de oren. Er is sprake van stress. Dit geeft een depressief gevoel welke soms gepaard gaat met slecht slapen. Het kan fysieke passiviteit geven, maar dit komt vooral door gebrek aan wilskracht. Bij herstel wordt er aan inzet en wilskracht gewerkt. 

Bij Burn-out gelden juist de omgekeerde wetten. Ook bij overspannenheid is het zaak om een behandeling te starten om het langdurig door het ijs zakken te voorkomen.

Ook bij overspannenheid zal gekeken worden naar de omstandigheden die spelen.

Herstel

Bij Burn-out komt het er op aan dat je heel goed weet wat je wel en wat je niet van jezelf mag verwachten.

Met de juiste mindset zal je merken dat je lichaam al gauw weer in de herstelmodus gaat.

Eerst zal naar de omstandigheden worden gekeken.

Welke omstandigheden hebben  de klachten doen ontstaan?

En wat zegt dit over jouw persoonlijkheid? 

Veranderingsproces

Na een uitgebreide intake ontdek je wat je werkelijk wilt.

Dat kan variĆ«ren van een andere baan willen hebben  tot een opleiding volgen; maar uiteindelijk leidt dit naar een dieper gelegen verlangen. Bijvoorbeeld ” ik wil mezelf worden” of ” ik wil innerlijke rust”.

Stap voor stap zal er ontwikkeling komen. Beweging.

Wat dat betreft is Burn-out een goed maar strenge leermeester. 

Je zult jezelf al snel tegen komen als je opnieuw in je oude valkuilen stapt.

Om te herstellen zal je leren anders naar jezelf te kijken en met name anders gaan handelen.  Hoe ga ik met mezelf om en hoe met de ander.

Nee zeggen is meestal ook een onderdeel van de verandering. Grenzen stellen; meer assertiviteit ontwikkelen. Oefenen in Mindfulness helpt hierbij. Tussen twee gesprekssessies in is er gelegenheid om rust te nemen of om juist in actie te komen. Dit verschilt per persoon. In de rust zal inzicht, bewustwording en het ontdekken van eigen competenties en het leren er mee om te gaan aandacht krijgen. Acceptatie speelt een belangrijke rol in het traject. Evenals de tips over de juiste voeding. Een sterke wilskracht naar een nieuw doel zal ontwikkeld worden en het veranderingsproces wordt een feit.

Met een gesprekspartner, een spiegel, een klankbord in contact zijn, sta je er niet alleen voor.

Intake telefonisch is gratis evenals korte persoonlijke kennismaking.