@ Enneagram en EIK

Enneagram en EIK

In veel van mijn behandeltrajecten werk ik met Enneagram Integratie Kunde (EIK).Enneagram Het Enneagram is een sterk instrument om inzicht te krijgen in je eigen gedrag en dat van anderen. Door middel van het Enneagrammodel is te zien welk type gedrag iemand op dat moment laat zien en wat het effect daarvan is op anderen. Het legt je sterke kanten bloot,  maar ook je beperkingen.

Het is de kunst om te laten zien hoe je met deze beperkingen kunt omgaan en verborgen krachten ontdekt. EIK-therapie kan alle jassen die je over elkaar hebt aangetrokken één voor één uittrekken. Je pelt als het ware de verschillende lagen van je af en gaat terug naar de kern en je essentie. Dit heet in vaktermen: uiteiken. Je ontdekt: Wie ben ik echt?
Uiteiken, wat met behulp van verschillende testen wordt gedaan, is een proces op zich. De één heeft hier enkele sessies voor nodig, de ander wat meer. De sessies zijn altijd op maat, afgestemd op de behoeften van de cliënt.

Binnen EIK werk ik veel met de 3 centra: het emotionele, het intellectuele en het lichamelijke. Deze aspecten moeten in evenwicht zijn en goed kunnen samenwerken. Soms zijn ze verstoord en/of verward ten opzichte van elkaar. Blokkades hierin verzwak ik door middel van de diverse technieken en methoden waarmee ik werk.

Enneagram boekWerken met het Enneagram is veel uitgebreider en dynamischer dan al het andere wat ik tot nog toe geleerd en ervaren heb. Het vooroordeel dat ik heel  graag uit de wereld wil helpen is dat veel mensen denken te weten wat het ‘Enneagram’ is en geloven dat je een ’nummer’ bent of een ‘type’. Je bent juist alles!

Voor wie meer informatie over het Enneagram wil lezen, raad ik het boek ‘Het Enneagram als weg naar verandering’ van W.J. van de Wetering aan.