@ Procesmodel

Het Enneagram procesmodel

Het Enneagram procesmodel vormt een belangrijk onderdeel van EIK-therapie. Aan de hand van de vragen die ik stel en door het doen van stappen op een speciaal Enneagramkleed wordt de cliënt zich bewust van wat hij of zij werkelijk wil. Er kan bijvoorbeeld naar voren komen: Ik wil innerlijke rust. Dat wordt dan tevens het doel waar we aan gaan werken. Een ander voorbeeld: Een cliënt die graag een andere baan wil, maar bij wie het niet wil lukken. Na het procesmodel te hebben doorlopen kan er als doel uit komen: Ik heb zelfvertrouwen.

Door middel van het procesmodel wordt al vrij gauw duidelijk welke richting iemand op wil doordat onderliggende blokkades worden vrijgegeven. Er zit vaak een emotie achter de problemen, zoals onzekerheid of angst, of een overtuiging als: Ik ben niet goed genoeg. Het procesmodel legt deze verborgen gevoelens bloot.

Het procesmodel gebruik ik als intake, maar kan ook een op zichzelf staande sessie zijn. In het laatste geval kan het heel goed en snel helpen voor cliënten die zich afvragen: Hoe begin ik voor mezelf? Waar ben ik geschikt voor? Welke baan lijkt mij leuk? Hoe kom ik aan een relatie?

Het Procesmodel is dè start van elk behandelplan en wordt ook gebruikt bij het starten van een behandelplan rond vragen over de opvoeding en bij studie- / beroepskeuze of bij een beroepen heroriënteringsgesprek.

Zelfs bij het schrijven van een boek beginnen we met de vraag:

Wat wil je nu echt?

Cursus Enneagram Hardegarijp